上海交通大学李祥林教授:An Overview and Some of the latest Thought on Credit Portfolio Modeling

主题:An Overview and Some of the latest Thought on Credit Portfolio Modeling

主讲人:上海交通大学李祥林教授

主持人:统计学院 周凡吟副教授

时间:2018年12月11日(星期二)下午4:00-5:00

李祥林现任上海交通大学上海高级金融学院金融学教授,中国金融研究院副院长,金融硕士项目联席主任。加入高金之前,在中外一流金融机构工作二十多年,在风险管理,金融新产品开发和研究,资产管理,保险和信息技术等领域有丰富的高级管理经验。曾担任中国国际金融有限公司首席风险官,花旗银行和巴克莱资本全球信用衍生品数量分析和研究,美国国际集团资产管理分析部门负责人。

李教授拥有加拿大滑铁卢大学统计学博士学位,以及精算、工商管理和经济学硕士学位和数学学士学位。他曾被选为北美精算学会投资分会理事,目前是《北美精算期刊》副主编,加拿大滑铁卢大学客座教授,加拿大全球风险研究所(GRI)高级研究员,新加坡国立大学风险研究所(RMI)高级顾问。 李博士是信用衍生产品早期开拓者之一,发明的信用组合定价公式被市场广泛使用和学术界认可,并获华尔街日报(WSJ)头版,金融时报(Financial Times),日本经济新闻(Nikkei),加拿大国家广播公司新闻(CBC News)等报道。

This talk provides an overview about the credit models for various structured credit products, and reveals the model risks in credit modeling, and the lessons from the financial crisis.

We use a few products and their modeling for illustration such as CDO/CLO, both rating and valuation models using BET and Gaussian copula, SIV and using copula model in a multi-period setting, CDO^2 and its consistent pricing to the underling CDOs , and finally subprime mortgage modeling.

Some of the fundamental issues in structured credit product modeling such as the replication and equilibrium pricing will be discussed, and some future research topics will be highlighted.